Udgivet i Bolig og Livsstils-Hjørne på Led-lysstofrør.dk

Sådan finder du den bedste industribelysning

Af Led-lysstofrør.dk

Industribelysning er, af åbenlyse grunde, en nødvendighed – men hvordan adskiller det sig fra almindelig belysning i hjemmet, og hvordan finder du eller din virksomhed ud af, hvilken løsning er bedst?

Det kan du læse om her, hvor du får en grundig guide til industribelysning. Du finder svarene på nogle af de mest presserende spørgsmål, så du kan få din arbejdsplads lyst op på en fornuftig, praktisk og effektiv måde.

Hvad er god belysning?

God belysning skal, også udenfor arbejdspladsen, gøre 3 ting:

  • Lyse rummet op til det ønskede niveau
  • Skabe den rette stemning
  • Være let at håndtere

De tre ting betyder noget andet indenfor hjemmets fire vægge end på en arbejdsplads, men grundprincippet er det samme.

Industribelysning skal sørge for, at sigtbarheden på arbejdspladsen er i orden, uanset tidspunktet på dagen eller året, eller hvilken slags bygning, der er tale om. En stor garage har nemlig sjældent massevis af vinduer, og derfor skal lys og lamper kunne gøre arbejdet sikkert.

God belysning kan også skærpe koncentrationen og sætte stemningen på arbejdspladsen. Det er ikke altid nemt at finde en balance mellem komfortabel og professionel belysning, men det er muligt. På et kontor er koldt, sterilt lys ikke altid godt for medarbejdernes psykiske tilstand, mens en klinik skal have klare, hvide toner i lyset.

Sidst skal det være nemt at tænde og slukke for lyset, men i rum med meget stillestående arbejde, skal det ikke være bevægelsesaktiveret, så det ofte går ud af sig selv.

Det er en fin balancegang, der skal trædes, men god belysning er indenfor rækkevidde, hvis du lægger lidt ekstra arbejde i!

Derfor er godt arbejdslys nødvendigt

Du har allerede nu fået en idé om, hvorfor godt arbejdslys er nødvendigt, men der er mange flere grunde.

Industribelysning lyser selvfølgelig arbejdspladsen godt op, men hvad indebærer dét? Jo, ud over at det forbedrer arbejdsforholdene, så øger det også sikkerheden på arbejdspladsen betragteligt.

Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at arbejdet bliver mere sikkert, når medarbejderne kan se, hvad de laver. Ordentlig industribelysning kan forebygge ulykker og småfejl, og det kan hjælpe andre med at opdage mangler, før de bliver til uheld.

Ordentlig arbejdsbelysning kan også lette sindsstemningen på arbejdspladsen. Dunkel og mørk belysning vil nemlig have den samme psykologiske effekt, som mange oplever i vintermånederne. En lys, ordentlig arbejdsplads kan gøre hverdagen lettere og løfte den generelle morale blandt kollegaerne.

God arbejdsbelysning er nødvendig uanset grenen af arbejde, om det er kontor, lager, produktion, fabrik eller noget helt femte. Belysning er én af de ting, der helst ikke skal lægges mærke til – først da ved du, det er den helt rigtige type.

Typer af industribelysning

Der er mange forskellige former for industribelysning, og det er ikke alle, der egner sig til alle brancher. Forskellige erhverv har forskellige behov, og det forkerte valg kan få konsekvenser for båd effektiviteten og dine medarbejderes helbred.

Her får du en kort gennemgang af nogle, men ikke alle, industrityper og deres belysningskrav. Ofte er forskellige LED-lamper i loftet nok, for de kan fås med forskellige toner og kraftigheder.

Lager

I en lagerhal er der ofte højt til loftet – i hvert fald højere, end der er i mange andre erhverv. Derfor skal lyset være kraftigt og kunne nå helt ned til gulvet, så alle hylder og reoler bliver lyst ordentlig op. Det betyder ofte, at det er hvidere og har en koldere tone.

Det er vigtigt at sørge for, der ikke er mørke hjørner eller møbler, der kaster tunge skygger. Det kan nemlig udgøre en arbejdsrisiko, hvis lagermedarbejderne ikke kan se, hvad de laver eller har fat i, mens de arbejder. Ordentlige loftslamper kan typisk klare jobbet.

Produktion

Produktion kan være mange forskellige ting, og der er forskellige krav alt efter, hvad der produceres på fabrikken. Ligesom med lager skal arbejdsområdet altid være veloplyst, men her skal der være særligt fokus på, at der ofte er tale om flere tunge maskiner.

Alle arbejdsområder skal være lyst op, så alle medarbejdere kan se. Lige fra samling af blomsterkranse til pakning af møbler skal enhver ansat kunne se, hvad de laver, og de skal have nok belysning til at opfange fejl og risikoer, enten med deres eget arbejde eller på det, de er ved at producere.

I produktionsbygninger er der ikke altid mange vinduer, og derfor er der særlige behov for, at lyset skal kunne imitere dagslys. Se reglerne for arbejdsbelysning, så du ved, dine medarbejdere har de bedste arbejdsvilkår, der lever op til lovpligtige og etiske krav.

Kontor

Kontor er den type lokaler, der har et mindre krav til belysning. Selvfølgelig skal alle medarbejdere kunne se ordentligt, men der er ofte ikke de samme store maskiner, der kan udgøre en arbejdsrisiko. Derfor er lyset ofte hvidt, men med varmere undertoner, så det er mere behageligt at være i lang tid af gangen.

På et kontor er der meget stillesiddende arbejde, og derfor er god belysning noget, der ikke er for søvnigt, men heller ikke for skarpt. Medarbejderne bevæger sig ikke så meget ind og ud, så belysningen skal ikke udmatte deres øjne, men stadig holde deres hoveder vågne.

Og det kan belysning faktisk godt. Menneskets hjerne reagerer på forskelligt lys ligesom alle andre dyrs, så de rette lamper i loftet kan give indtrykket af, at det er højlys dag – også om vinteren, hvor solen ikke er oppe så længe ad gangen.

Sådan finder du industribelysning

Nu ved du mere om, hvorfor god industribelysning er nødvendigt, og hvad det er – men hvordan finder du det så? Det er faktisk ikke så svært.

Hvis du ombygger eller renoverer gamle lokaler, eller du bygger noget fra bunden, er det en god idé at se på lyset. Selv hvis det gamle fungerede fint, er der altid muligheden for, at du kan opdatere til noget nyere, mere energivenligt, noget renere og noget, der er mere økonomisk.

Du vil ofte få gode resultater med LED armatur. Armatur bruges til rigtig mange forskellige belysningsløsninger, og det kan også gavne dig på arbejdspladsen, uanset hvilken slags industri, du driver. LED giver et kraftigt og godt lys, der både er arbejdsvenligt og godt at opholde sig under.

LED er også meget mere energibesparende og økonomisk fordelagtigt, så du kan tænke miljøet med ind i valget. Nu er det kun lysfarven, du skal finde ud af, og her afhænger det af den type erhverv, du driver. Kontakt din leverandør eller en relevant samarbejdspartner for at få vejledning til, hvad du skal vælge, så du kan få de helt rigtige toner ind på din arbejdsplads.

Ordentlig industribelysning øger sikkerheden på arbejdspladsen og betaler sig på mere end én måde.

Find det du mangler på led-lysstofrør.dk

Vi hjælper dig med at finde de bedste produkter til de bedste priser. Vi har samlet mere end 500 produkter fra mere end 29 forhandlere, så du nemt kan finde det du leder efter. Vi har også samlet mere end 1.649 priser, så du kan sammenligne priser og finde det bedste tilbud. Alle priser er senest opdateret 2024-07-23 09:03:19.

3
Produkttyper
500
Produkter
29
Forhandlere
1.649
Priser

Vi tager forbehold for fejl og mangler i priser og produktinformation. Alle priser er inkl. moms og ekskl. fragt.